Segla vid Djurö

Om du någonsin har tänkt på att ta en fin resa ut i skärgården eller ta med familjen på något extra i helgen, är Djurö att rekommendera. Du kanske har besökt Djurö tidigare. Annars har du garanterat något speciellt kvar att upptäcka här. Denna ö, som sedan 1995 är en egen kommun lite utanför Värmdö i Stockholm, har också egen skärgård. Idag har ön ett fåtal invånare som är heltidsboende. Den största delen av de som vistas på ön är turister som kommer för att koppla av och njuta av den vackra naturen.

Djurö är ett perfekt resmål för seglare

Djurö i historien

Om vi tar en snabb titt på historien ser vi att denna ö har en del att berätta. På öns södra sida finns en lagunhamn som var i bruk redan på forn- och medeltiden, vilket gör denna ö till ett viktigt kulturarv för hela Sverige. Hamnen kallades Djurhamn och många historiska skepp har kommit och gått från hamnen. Bland annat var Djurö en naturlig hamnplats för export- och importfartyg på 1700-talet. Landhöjningen gjorde att vattendjupet i Djurhamn blev för grunt för att användas av de stora skeppen men mindre segelbåtar kan fortfarande ankra upp i hamnen.

Tyvärr finns det inga bevarade fornlämningar kvar på ön, något som det gör på många närliggande öar. Däremot finns en av våra mest anrika kyrkor här. Värmdö kyrka byggdes 1683 och har enligt många experter och forskare varit en viktig symbol för 1600-talets historia. På 1600- och 1700-talet var det här stora delar av de kristna samfunden från Stockholm samlades varje månad. Detta innebar att Djurö även var en central punkt för religiösa grupperingar och för den svenska kyrkan i allmänhet.

Djurös nutida samhälle

Idag finns det en utvecklad infrastruktur och ett samhälle på Djurö, dit många turister kommer varje sommar. Även lokalbefolkningen som bor året runt på denna ö, kan klara sig själva tack vare att ön nu har allt man behöver. Här finns en lågstadieskola, en sporthall, ett konditori, ett bibliotek och andra nödvändigheter för utbildning och hälsa. På det lokala torget hittar man också blomsteraffärer och flertalet matbutiker. Det finns även en rad uppskattade och nationellt berömda krogar och restauranger längs vattnet.

På huvudön finns det också ett antal andra intressanta ställen att besöka och upptäcka. Här finns till exempel sevärdheter som en berömd fyr, med trevliga hotell och pensionat i närheten, öppna landskap och en välbesökt tallskog som slutar där vattnet börjar. Dessa små smultronställen gör Djurö till en perfekt plats för utflykter, avkopplande helger och långa vandringar. När man är tillbaka i samhället kan man avrunda dagen med ett besök på det lokala värdshuset eller ta en tur till den berömda kajkrogen.

Segling är den naturliga transporten

För den som vil Djurö är det vanligast att nyttja den fantastiska naturen och ta segelbåten ut till ön. Visserligen kan man ta sig hit på andra sätt, men det är få upplevelser som är så uppskattade och vackra som att segla till och från ön. Man kan även ta en heldag och bara segla runt hela ön för att få se alla delar av den. På kvällen kan man lägga till i södra hamnen och äta middag på båten eller ta en fiskrätt i hamnen.