Stockholms skärgård

Huvudstaden är känd för sitt vatten. Att ta en stund för att koppla av och njuta i Stockholms skärgård är ett bra sätt att ladda batterierna. Det finns oändligt många olika sätt att upptäcka vår vackra skärgård. Sommaren är den tid då flest turister och stockholmare tar sig ut. Men det finns aktiviteter att göra och verksamheter öppna under stora delar av året. Stockholms skärgård är lättillgänglig tack vare bussar och båtar i linjetrafik. De bra kommunikationerna tillsammans med allemansrätten och strandskyddet gör det lätt att ta sig till vackra platser vid vattnet.

Stockholms skärgård med vaxholmsbåt

Stockholms skärgård med båt

Under sommarhalvåret går det båtar i tät trafik från bryggorna inne i centrala Stockholm och ut till Vaxholm, skärgårdens egen huvudstad. Där stannar många turister till och njuter av en glass i solen eller köper färsk fisk. Det finns flera bra restauranger och staden blommar verkligen ut på sommaren. Därifrån går båtarna vidare i olika riktningar ut i Stockholms skärgård. Det finns mängder med öar att välja mellan och vilken av öarna det är bäst att göra ett strandhugg på beror helt på vilken upplevelse du är ute efter.

Skärgårdsstiftelsen sköter om många öar och ser till att de hålls fina, städade och att allemansrätten samt fågelskyddet följs. De sköter också dass, sophantering och vattenkranar för att allmänheten ska kunna komma och tälta. Skärgårdsstiftelsen tar också hand om bryggor och hamnar så att båtägare kan lägga till på ett bra och säkert sätt. På vissa ställen har de lagt allmänna ekor som besökarna kan använda för att ta sig till närliggande öar med. På så sätt är Stockholms skärgård verkligen för alla. Det är ett bra sätt att skapa sig en näst intill gratis semester.

Båtluffa i skärgården

Om du är ute efter att komma nära naturen så finns det många platser att välja mellan. Ta båten till flera av de gömda pärlorna i Stockholms skärgård, slå upp tältet och grilla på en egen klippa i solnedgången. Vill du upptäcka olika öar i Stockholms skärgård så kan du köpa Waxholmsbolagets båtluffarkort och åka runt mellan olika öar hur du vill i en vecka. Det finns många öar där det bara ligger någon enstaka sommarstuga och resten av ön är obebodd.

Skärgårdsstiftelsen har en broschyr med alla öar där du kan se var det finns obebodda områden och avsedda campingplatser. På de utmärkta campingplatserna finns det ofta färskvatten och dass. Till dessa kan du ta dig genom att åka med båtar i turtrafik eller med egen båt. På många platser i Stockholms skärgård kan du hyra kajak och paddla runt mellan öarna. Det är ett trevligt sätt att komma till vackra platser att slå upp tältet på. Ta med dig en engångsgrill och något gott att grilla så får du en mysig stund på en klippa.

Njut av naturen i Stockholms skärgård

Huvudstaden är byggd på vatten. Det är en lyx att i en storstad kunna ta en båt från en brygga i city och en timme senare sitta på en orörd klippa i skärgården. Stockholms skärgård är unik på det sättet. Tillgängligheten med den täta båttrafiken gör att både stockholmare och turister hittar ut i naturen i skärgården. Det finns många sätt att turista på skärgårdens öar. Kom med egen båt eller kajak. Du kan även åka med Waxholmsbolagets båtar. Bo sedan på vandrarhem, hotell eller ditt eget tält.